Na posiłek

Moja jogurtowa panna cotta

Moja panna cotta jest optymalna na lato – chłodna, orzeźwiająca i wypełniona owocami. Przyznaję, że nie jest tak rozkosznie tłuściutka i gładka, jak ta na kremówce, ale za to spokojnie wkomponujesz ją jako niskokaloryczne uzupełnienie obiadu, czy kolacji 😉 Korzystaj z sezonu – nie porzeczka i borówka? Próbuj malin, agrestu, czy jeżyn. Warto w tym okresie sięgać regularnie po różne owoce jagodowe, które dzięki bogactwu antyoksydantów wzmacniają naturalne procesy obronne naszego organizmu i stanowią skuteczny oręż dietetyczny w profilaktyce chorób cywilizacyjnych.

Porcja ok. 160 kcal, Makro: Białko – 8,4 g, Tłuszcz – 5,7 g, Węglowodany – 21 g

Przepis na 6 porcji

Składniki:

· mleko spożywcze 3,5% tłuszczu 650 ml

· jogurt bałkański light 340 g

· skórka pomarańczy 15 g

· skórka cytryny 5g

· żelatyna10 g

· erytrytol 130 g

· czarna porzeczka 200 g

· borówka 300 g

➢ Żelatynę rozpuść w 50 ml ciepłej wody.

➢ Mleko wlej do rondelka, dodaj 110 g erytrytolu, startą skórkę z pomarańczy i cytryny, następnie podgrzej, aż cukier się rozpuści. Gorące mleko odstaw do stygnięcia, gdy będzie letnie dodaj rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszaj.

➢ Do miski wlej jogurt, następnie powoli dolewaj do jogurtu mleko – dobrze mieszając (najlepiej trzepaczką), żeby nie powstały grudki. Ochłodzoną masę mleczno – jogurtową przelej do szklanek/misek deserowych i wstaw do lodówki aż stężeje (ok. 4-5h).

➢ Porzeczkę przesyp do innego rondelka, zalej wodą aż przykryje owoce, dodaj resztę erytrytolu – gotuj ok. 10-15 min., aż zrobi się gęsty sos.

Deserki podawaj podlane sosem z porzeczek, posypane borówkami.

TWOJA PANNA COTTA

Mniej tłuszczu? Śmietankę kremówkę (30 g tłuszczu na 100 g) zastąp tłustym mlekiem (3,5 g tłuszczu na 100 g) i jogurtem (jogurt bałkański light to 3 g tłuszczu na 100g).

Wersja wege/ bez laktozy? Zastąp mleko napojem owsianym (3g tłuszczu na 100g) i mleczkiem kokosowym light (6 g tłuszczu na 100g).

Koniec sezonu świeżych owoców? Kup owoce mrożone – większość z nich mrożona jest w szczycie sezonu, kiedy ma największą wartość odżywczą, co więcej mrożone owoce nie mają dużych strat wartości odżywczych. Możesz też wybrać owoce całoroczne – dodaj do deseru np. cytrusów.

Pełnowartościowy posiłek? Dodaj do deseru domową granolę (mix płatków owsianych, ulubionych orzechów i ziaren, tu erVegan: https://ervegan.com/tag/granola-pl/), kupną granolę z dobrym składem (https://czytajsklad.com/t/granola), albo po prostu płatki owsiane (50 g to ok. 190 kcal).

Nie ten smak? Możesz dodać do deseru wanilii, matchy, czy kawy zamiast skórki z cytrusów.

Obite owoce? Nie wyrzucaj ich i wykorzystaj do sosu – możesz go spokojnie przechować kilka dni w lodówce zanim zrobisz desery, albo po prostu dodać do owsianki.