Na posiłek

Moja sałatka z pomidorów, bazylii i buratty

W sezonie warzywno – owocowym, to jest od maja do września, kiedy jest gorąco, a ja mam mniejszy apetyt i staram się nie nagrzewać dodatkowo mieszkania włączając piekarnik, stawiam na sałatki. Choć bogactwo świeżych ziół, warzyw i owoców daje nieskończoność możliwości, to moja sałatka z pomidorów, bazylii i buratty jest bardzo prosta – poszukajcie tylko dobrych pomidorów, pachnącej bazylii i dobrego chleba na zakwasie.

Porcja ok. 550 kcal B 19,3 g, T 30 W 54

Przepis na 2 porcje

· różnokolorowe pomidory 800 g

· burrata 125 g

· bazylia 40 g

· cebula 40 g

· chleb pełnoziarnisty 80 g

Sos:

· czosnek 5 g

· oliwa 10 g

· sok z cytryny 10 g

· sól/pieprz

➢ Wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny oraz wyciśniętym czosnkiem.

➢ Pomidory i cebulę pokrój, ja lubię kroć pomidory na ósemki, a potem wzdłuż na pół.  Ułóż  warzywa w misce.

➢ Bazylię porwij, posyp nią pomidory.

➢ Sałatkę polej równomiernie sosem, posól i popieprz do smaku.

➢ Burattę ułóż na sałatce – lepiej ją pokroić na talerzu bo wnętrze jest płynne.

➢ Jedz z dobrym, pełnoziarnistym chlebem.

TWOJA SAŁATKA Z POMIDORÓW

Nie możesz znaleźć w sklepie burraty/ Czy mogę użyć tańszego odpowiednika burraty? Spokojnie możesz zastąpić ją innym serem – mozzarellą, mozzarellą light kiedy ograniczasz kaloryczność potraw, serem kozim twarogowym lub pleśniowym.

Sałatka jest zbyt mało urozmaicona? Dodaj do niej grillowanych warzyw – bakłażana, papryki, czy cukinii, posyp prażonymi orzeszkami pinii lub pestkami słonecznika albo zastąp sos pesto albo sosem na bazie octu balsamicznego.

Szukasz bardziej pożywnego obiadu? Możesz do bazy pomidory, pesto i mozzarella dodać dobrej jakości tortellini lub ravioli, albo dodać  do sałatki grillowaną pierś z kurczaka i awokado.