W sezonie warzywno – owocowym, to jest od maja do września, kiedy jest gorąco, a ja mam mniejszy apetyt i staram się nie nagrzewać dodatkowo mieszkania włączając piekarnik, stawiam na sałatki. Choć bogactwo świeżych ziół, warzyw i owoców daje nieskończoność możliwości, to moja sałatka z pomidorów, bazylii i buratty jest bardzo prosta – poszukajcie tylko dobrych pomidorów, pachnącej bazylii i dobrego chleba na zakwasie.
Porcja ok. 550 kcal B 19,3 g, T 30 W 54
Przepis na 2 porcje
· różnokolorowe pomidory 800 g
· burrata 125 g
· bazylia 40 g
· cebula 40 g
· chleb pełnoziarnisty 80 g
Sos:
· czosnek 5 g
· oliwa 10 g
· sok z cytryny 10 g
· sól/pieprz
➢ Wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny oraz wyciśniętym czosnkiem.
➢ Pomidory i cebulę pokrój, ja lubię kroć pomidory na ósemki, a potem wzdłuż na pół. Ułóż warzywa w misce.
➢ Bazylię porwij, posyp nią pomidory.
➢ Sałatkę polej równomiernie sosem, posól i popieprz do smaku.
➢ Burattę ułóż na sałatce – lepiej ją pokroić na talerzu bo wnętrze jest płynne.
➢ Jedz z dobrym, pełnoziarnistym chlebem.
TWOJA SAŁATKA Z POMIDORÓW

Nie możesz znaleźć w sklepie burraty/ Czy mogę użyć tańszego odpowiednika burraty? Spokojnie możesz zastąpić ją innym serem – mozzarellą, mozzarellą light kiedy ograniczasz kaloryczność potraw, serem kozim twarogowym lub pleśniowym.
Sałatka jest zbyt mało urozmaicona? Dodaj do niej grillowanych warzyw – bakłażana, papryki, czy cukinii, posyp prażonymi orzeszkami pinii lub pestkami słonecznika albo zastąp sos pesto albo sosem na bazie octu balsamicznego.
Szukasz bardziej pożywnego obiadu? Możesz do bazy pomidory, pesto i mozzarella dodać dobrej jakości tortellini lub ravioli, albo dodać do sałatki grillowaną pierś z kurczaka i awokado.