Moja lasagna dzięki dużej ilości warzyw, pominięciu czerwonego mięsa i ograniczeniu tłustych serów jest zdecydowanie lepiej zbilansowana i mniej kaloryczna niż serowo-mięsny klasyk. Do sosu pomidorowego nawkładałam bakłażana, cukinii i marchewki, dodatkowo przekładałam całość warstwami cienko pokrojonej cukinii (ważne, aby plastry były cienkie, żeby nie była wodnista). Tym razem użyłam passaty, ale zdarza mi się, gdy mam czas i chęci, robić sos ze świeżych pomidorów. Nie trzymaj się sztywno gramatury warzyw, wykorzystuj to, co masz, żeby się nie marnowało – u mnie to: jeden bakłażan, jedna cebula, dwa ząbki czosnku, dwie cukinie i dwie marchewki, taka marchewka to ok. 35 kcal na 100 g, także nie zmieni ona drastycznie kaloryczności posiłku.
Porcja ok. 490 kcal, Makro: Białko – 24 g, Tłuszcz – 16,5, Węglowodany – 61 g
Przepis na 6 porcji
Składniki:
· Bakłażan 400 g
· Cebula 180 g
· Marchew 250 g
· Cukinia 500 g
· Czosnek 10 g
· Makaron lasagne 300 g
· Ser mozarella light 250 g
· Ser ricotta 300 g
· Passata 680 g
· Parmezan 35 g
· Oliwa z oliwek 20 g
· Oregano suszone 10 g
· Bazylia świeża
➢ Obieraczką do warzyw albo mandoliną pokrój cukinię w długie, cienkie plastry (u mnie ok. 300 g plastrów)
➢ Miąższ cukinii, którego już nie dasz rady pokroić posiekaj, dodasz go do sosu.
➢ Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na oliwie. Dodawaj kolejno i obsmażaj: pokrojoną w kostkę marchewkę, pokrojonego w kostkę bakłażana i pozostałą cukinię, następnie zalej warzywa passatą i 3/4 szklanki wody. Do sosu możesz dodać oregano albo , pod koniec duszenia, świeżą bazylię, sól i pieprz do smaku. Duś na średnim ogniu, aż płyn wyparuje i sos zrobi się gęsty, a warzywa będą miękkie.
➢ W tym czasie mozzarellę i parmezan zetrzyj na tarce.
➢ W naczyniu do zapiekania (u mnie ok. 30cm x 25cm) układaj na przemian makaron do lasagni (u mnie 4 warstwy makaronu po 4 płachty na warstwę), sos pomidorowo-warzywny, plastry cukinii, ricottę z mozzarrellą – ostatnia warstwa to makaron i sos pomidorowo warzywny, który posypałam startym parmezanem.
➢ Piecz lasagne, aż się ładnie zarumieni, około 30-40 min. w 200 stopniach.
TWOJA LASAGNA

➢ Mniej tłuszczu? Zamień parmezan (ok. 32 g tłuszczu na 100 g) i zwykłą mozzarellę (ok. 19 g tłuszczu na 100 g) na sery o mniejszej zawartości tłuszczu, jak mozarella light (ok. 9 g tłuszczu na 100 g), czy ricotta (ok. 13 g tłuszczu na 100g).
➢ Wiecej warzyw? Upchaj do pomidorowego sosu to co masz w lodówce – dobrze sprawdzi się cukinia, bakłażan, szpinak, marchew, papryka, czy seler naciowy.
➢ Niższy indeks glikemiczny i więcej błonnika? Wybierz makaron pełnoziarnisty – w moim sklepie go nie zalazłam, ale mam go na swojej liście produktów do zamówienia online.
➢ Nie masz czasu albo nie jesteś fanem gotowania? Użyj passaty albo pomidorów w puszce zamiast świeżych. Możesz też ograniczyć sos do doprawionej passaty, a w ramach dodatku warzywnego poprzekładać lasagne warstwami cienko pokrojonej cukinii, czy bakłażana. Możliwie uprość przepis i nagotuj na kilka dni, albo część poporcjowanej lasagni zamroź.
➢ Jeszcze więcej warzyw? Dodaj do porcji lasagni sałatkę z dowolnej sałaty i pomidorków koktajlowych.
➢ Wersja wegańska? Zamiast wkładki serowejzrób wegański beszamel (https://www.wegannerd.com/2016/01/podstawowy-sos-beszamelowy.html), możesz do niego dodać płatków drożdżowych – będzie miał serowy posmak.
➢ Więcej białka? Dodaj do sosu soczewicy (gotowana – około 115 kcal na 100 g), albo mięsa mielonego z piersi indyka (ok. 130 kcal na 100g).