Lubię dobre życie, a na jego dużą część składa się dobre jedzenie. Ale na co dzień nie lubię na nie wydawać więcej pieniędzy niż potrzeba, nie umniejszając na jakości i smaku. Mądrze zaoszczędzone środki chętniej przeznaczam na prawdziwe i odświętne doznania kulinarne. Bezmyślne posiłki w średnich knajpach, za potrzebą, dostarczają mało wartości dodanej w moim życiu, a natomiast skutecznie umniejszają budżet, który można przeznaczyć na inne cele.
Chciałabym się, dlatego podzielić z Wami moimi doświadczeniami i wskazówkami, które pomogą nadal kierując się kluczem jakościowego i zdrowego jedzenia, zmniejszyć Wasze koszty żywienia, jednocześnie wzbogacając Wasze życie.
Planuj Twoje zakupy i przygotuj jadłospisy tygodniowo.
- Kupuj produkty wedle kalendarza sezonowości, kierując się promocyjnymi cenami.
- Warzywa, które są drogie poza sezonem i owoce sezonowe zamrażaj i korzystaj z nich poza sezonem, szczególnie jagodowe: maliny, jagody, borówki etc.
- Hoduj kiełki i daj drugie życie roślinom takim jak bazylia, cebule, czosnek, sałaty, pieczarki, imbir, blać z marchwi i pietruszki, seler, pak choy czy kolendra.
- Wybieraj roślinne źródła białka, np. nasiona roślin strączkowych typu cieciorka, fasola, groch, soczewica), ograniczając mięsa i ryby.
- Zmniejsz porcje mięsa i ryby, nadrabiając wartościom odżywczym i kalorycznym używając warzyw korzennych i nasion roślin strączkowych.
- Gotuj w domu, ograniczając jedzenie na mieście i ograniczając kupowanie półfabrykatów czy garmażerii.
- Do pracy, szkoły, na wycieczki zabieraj śniadaniówkę, lanczówkę i przekąski przygotowane w domu.
- Kawę i inne napoje przygotowuj w domu i zabieraj ze sobą w termosie (Uwaga: z 1 kg kawy mielonej, średni koszt. 60 zł/1 kg dobrej kawy zrobisz w domu ok. 125 filiżanek kawy, które na mieście kosztowałyby Cię uśredniając ok. 1.875 zł, za które możesz kupić całkiem porządny ekspres do kawy 😊
- Zainwestuj w młynek do kawy – kupując kawę w ziarnach, zaoszczędzisz ok. 10 % na jednym kg kawy i zyskasz walory aromatyczne oraz smakowe.
- Zainwestuj w filtr do kranu, dzbanek z filtrem lub bidon z filtrem, zamiast kupować napoje w plastiku na mieście.
- Piecz chleb w domu, a resztki niewykorzystanego kupnego chleba wykorzystaj na grzanki, bułkę tartą lub posypkę.
- Nie bój się kupować produktów z krótką datą przydatności i obniżoną ceną.
- Ogranicz kupowanie słodyczy, niezdrowych przekąsek, słodkich napoi, alkoholi etc. które pochłaniają spore sumy pieniędzy, a ich spożywanie i tak nic pozytywnego z sobą nie niesie.
- Jeśli masz małe dzieci, przygotowuj dania i kaszki dla dzieci samemu w domu, zamiast kupować gotowe sypkie kaszki, zupki i dania w słoiczkach w sklepie (zobacz moje posty na blogu z sugestiami posiłków dla dzieci).
- Nadwyżki obiadowe, wykorzystaj na lunch lub zamrażaj.
- Nadwyżki niespożytej kawy lub herbaty zamrażaj, świetnie sprawdzą się w gorący dzień jako napój chłodzący.
- Znajdź miejsca w Twojej okolicy do zbierania owoców lub spadów owocowych, w Twojej okolicy na pewno znajdziesz takie miejsca, gdzie wspaniałe owoce się popsują, jeśli ich nie zbierzesz, nawet w Warszawie, np. Sady Żoliborskie.
- Wybieraj żywność w szkle, bo szklane słoiki i butelki z zakrętkami z powodzeniem wykorzystasz do weków i soków domowego wyrobu.
- Rób weki owocowe, aby na dłużej cieszyć się smakami i zapachami lata.
Oczywiście, czas jest Twoim największym zasobem i nie wszystkie zmiany wprowadzisz od razu. Nie musisz od razu piec własnego chleba czy robić weków. Jakkolwiek, pamiętaj, że my też jesteśmy tu po to by Ci pomóc w codziennej logistyce i oszczędności czasu, który możesz przeznaczyć wedle najlepszego uznania. Zastanów się co jest dla Ciebie dobre i na co chcesz przeznaczyć swój czas i pieniądze.