Na posiłek

Ej Kasia: to jak te posiłki dobrze zbilansować?

➢ niech połowę Twojego posiłku stanowią różnokolorowe warzywa i owoce (zauważ, że owoców jest na talerzu mniej niż warzyw). Powinno ich być minimum 400 g dziennie – co odpowiada mniej więcej dwóm pomidorom i nektarynce.

➢ jedną czwartą talerza powinny stanowić produkty zbożowe z pełnego ziarna (pełnoziarniste lub razowe makarony, kasze, pieczywo i mąki – typ 1400-2000). Warto ich zjeść minimum 90 g dziennie w 3 porcjach – czyli przykładowo 1/3 kubka płatków owsianych, 1/3 kubka kaszy gryczanej i średnią kromkę razowego chleba.

➢ pozostałą część talerza zajmują źródła białka jak: chude mięso (kurczak, indyk, królik) i produkty mleczne (jogurt, kefir, maślanka, twaróg, serek wiejski), tłuste ryby morskie (śledź, łosoś, makrela), jaja, strączki (soja, soczewica, ciecierzyca, fasola groch, bób), orzechy i nasiona (włoskie, laskowe, ziarna słonecznika, nasiona dyni, czy lnu)

➢ staraj się ograniczyć użycie: soli, cukru i słodzonych napojów, spożycie czerwonego mięsa (jak wołowina, wieprzowina, czy baranina) i przetworów mięsnych do 500 g tygodniowo oraz produktów wysoce przetworzonych jak wyroby cukiernicze i fast food.

➢ słodkie napoje zastąp wodą, tłuszcze zwierzęce (jak masło i smalec) tłuszczami roślinnymi (jak oliwa z oliwek, olej słonecznikowy lub rzepakowy), czerwone mięso innymi, zalecanymi powyżej źródłami białka, a tłusty nabiał tym o zmniejszonej ilości tłuszczu.