Na posiłek

Ej Kasia: czy słodzić miodem?

Miód dzięki przypisywanym właściwościom prozdrowotnym wydaje się dobrą alternatywą dla cukru, ale…

➢ Po pierwsze pamiętaj, że miód to nadal słodzidło i składa się on głównie z cukrów prostych tj. glukozy i fruktozy, których dodatek w diecie, co do zasady, powinien być ograniczany.

➢ Po drugie różnica w wartości energetycznej miodu i cukru wcale nie jest taka duża – dla porównania 100 g miodu ma ok. 320 kcal, natomiast sacharozy ok. 405 kcal, tym samym przy dużym spożyciu miodu możesz w łatwy sposób przekroczyć swoje zapotrzebowanie energetyczne. Plus jest taki, że ze względu na dużą ilość fruktozy miód jest słodszy od cukru, więc użyjesz go mniej.

➢ Po trzecie właściwości prozdrowotne miodu okażą się gorsze jeżeli dodasz miód do gorącej herbaty – wysoka temperatura dezaktywuje enzymy i zmniejsza ilość witaminy C.

➢ Po czwarte wybieraj miód z dobrych źródeł, badania wskazują, że szczególne prozdrowotne właściwości, dzięki dużej ilości polifenoli oraz działaniu antyoksydacyjnym, mają miody ciemne jak wrzosowy, spadziowy, czy gryczany, a wyjątkowe działanie przeciwdrobnoustrojowe miód manuka z Nowej Zelandii.

➢ Po piąte nie zaleca się spożywania miodu przez niemowlęta, jako że istnieje niewielkie ryzyko zatrucia jadem kiełbasianym, ani osobom uczulonym na pyłki roślinne, czy jad pszczeli.

Podsumowując: owszem słodzić, ale na zimno i z umiarem.

Źródła:

· Elżbieta Rosiak, Danuta Jaworska, Właściwości probiotyczne i prebiotyczne miodów pszczelich w aspekcie ich jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2019, 26, 3 (120), 36 – 48, DOI: 10.15193/zntj/2019/120/295

· Jacek Jagiełło, Elżbieta Kołeczek, Michalina Horochowska, Zygmunt Zdrojewicz, Amelia Głowaczewska, Bursztynowe źródło zdrowia – zastosowanie miodu we współczesnej medycynie, Med Rodz 2018; 21(1): 64-69 DOI: https://doi.org/10.25121/MR.2018.21.1.64

· Milena Bąkowska, Katarzyna Janda, Właściwości prozdrowotne wybranych miodów, Pomeranian J Life Sci 2018;64(3):147-15.